Moneringsbilder fase 1

Her er et bildegalleri fra den første monteringsfasen. Flere vil følge.

Comments

Akkurat som i gamle dager

I dag kom Tor innom for å se på problemet med at bremsearmen på baknavet skuret inn på selve navhylsa. Pussig å stå på kne og skru på en gammel tohjuling sammen med Tor igjen. Tror ikke vi har gjort det på over 20 år, og ingenting var forandret. Tiden hadde på en måte stått helt stille. Det eneste som avslørte oss var ekstra mye knirking og knepping i knærne, og at det tok lengre tid å rette ryggen. – Mye vinterkjøring vettu, saTor. Han kjører fortsatt MC året rundt.
Tilbake til navet, som fikk noen riper etter første montering og en testsnurr. Hva var dette? Hadde bremsearmen fått en knekk? Jeg hadde søkt rundt på nettet etter bilder, men nærbilder fra denne vinkelen var det dårlig med.
Feilen var latterlig enkel, men kom ikke frem av delekatalogen. Ca 25 år etter at vi demonterte sykkelen var det heller ikke mye hjelp å få fra hukommelsen. Alt som skulle til var en mutter mellom ramma og navet.

blogEntryTopper



blogEntryTopper
Comments

Pusse, pusse, pusse og gnikke

blogEntryTopper

Nei, det er ikke bare å montere sammen igjen i en fei. Ting tar tid. Lang tid.
Har akkurat gått på delene til framgaffelen, nærmere bestemt lenkearmene til fjæringen. Bottenlänk som fabrikken kaller det. Gaffelen på rödqvarnaen er jo dempet med gummistrikker, og disse står i spenn mellom gaffelbein og denne lenkearmen som sitter off-axis i forhold til forhjulsnavet.

To timer med avfettingsvæske og messingbørste hjelper, men har ikke tenkt å gi meg enda. Avslutter jobben med Autosol og stålull, tenker jeg.
Comments

Hjul

blogEntryTopper

Nå begynner moroa!
Tor var innom med hjulene i dag, så nå er jeg på vei ned i verkstedet for å montere framgaffel, nye bremseband og hjul. Hadde jeg vært like effektiv som Tor, hadde rødqvarnaen vært ferdig for mange år siden.
Nye felgband er montert, ellers så tok vi sjansen på å montere dekk og slanger som min far spanderte til prosjektet i 2003... Slangene har ligget i orginaleskene, og både dekk og slanger har vært lagret mørkt hele tiden. Ikke optimalt, men de virket faktisk ganske så myke og fine.

Tor honet sylinderen i samme slengen. Den ble sandblåst i sin tid, sikkert rundt 2003 det også, og hadde fått litt overflaterust innvendig. Utvendig er den også litt brun etter alle disse årene, men regner med at det brenner av. Eller?
Topplokket i aluminium ble nøtteblåst samtidig med at sylinderen ble sandblåst, og ser ut som den er ny. Det var forøvrig en god venn som jobbet ved flyverkstedet til SAS på Gardermoen som fikset disse sakene.



Comments

5-0 og blank lakk

blogEntryTopper
Flere bilder her

Søndag 15. desember. Dagen var kommet for å dra tilbake til Brilliant MC-lakkering på Skottereud for å hente alle de ferdiglakkerte delene til Rödqvarnaen.
Det var utrolig gøy å se hvor bra resultatet hadde blitt! Trond hadde virkelig gjort en brilliant jobb, og røde deler skinte mot oss når vi kom inn i butikken hans.
Nå er lista lagt høyere for hele restaureringen, og det blir en utfordring å holde denne standarden helt til mål, men det er nå ambisjonen.

På samme dag gjestet våre røde helter fra Liverpool selvesteTottenham på White Hart Lane. En vanskelig bortebane der de ikke hadde vunnet på over 5 år. Med både Gerrard og Sturridge ute med skader var jeg forberedt på tap. Både overraskelsen og gleden var derfor stor når vi fikk høre at Tottenham hadde blitt rundjult 5-0 på eget gress. Litt av en dag.


Comments

Hjem til jul

Hvis alt går som planlagt drar jeg til Skotterud neste fredag, 13. desember, for å hente Husqvarna-deler. Har hatt jevnlig kontakt med Trond hos Brilliant MC-lakkering, og nå er den snart ferdig. Trond har skaffet dekaler fra Auto Arkiv i Sunne i Sverige, slik at det er disse og klarlakk som gjenstår.

Jeg gleder meg stort til å se hvordan resultatet blir! Julegave til meg selv dette her.

Her er et perfekt eksemplar. Se full størrelse

blogEntryTopper
Comments

Litt om Rödqvarna

blogEntryTopper
Reklameposter lånt fra husqvarnamotorcyklar.se


Vacker röd lackering med dekor i créme og svart


Husqvarna bygde tohjulinger med motor fra 1903 til 1986, da motorsykkeldelen ble solgt til italienske Cagiva. Dette er en suksesshistorie med bl.a. 13 VM-titler i motorcross, men de lagde også den overlegent mest populære «folkemotorsykkelen» på 118 ccm, som tjente som pålitelig arbeidsskyss til svenskene gjennom 50-tallet.

I 1947 kom mod. 24, også kjent som «Svartqvarna». Dette var forløperen til en serie av etterfølgende modeller bygd på samme lest. Svartqvarnan var selvsagt svart, mens senere modeller hadde den umiskjennelige rødfargen(med unntak av noen blå innslag). Derav navnet «Rödqvarna» eller «Rödmyra». Denne populære lettvekteren ble produsert fra 1950 til 1959 med mindre endringer.

1947: mod. 24 «Svartqvarna»
1950: mod. 27 «Rödqvarna»
1951: mod. 28 «Rödqvarna»
1953: mod. 30/230 «Rödqvarna»
1955: mod. 31 ble introdusert som en erstatning for mod. 30, med støpte felger, mer krom og den røde fargen forsvant(?) til fordel for blått.

*Standardutgaven av mod. 30 kostet den nette sum av 1384 svenske kroner i 1953. Samtidig kom en mod. 230 med passasjerplass(min modell), mod. 30 Sport (fabrikktrimmet) og mod. 30 Lyx. Både Lyx og Sport var luksusutgaver i blått med kromdetaljer og speedometer innebygd i lykten.

Comments

Sandblåst

blogEntryTopper
Her er delene etter sandblåsing. BILDEGALLERI

Comments

Deler før sandblåsing

blogEntryTopper
Her er noen av delene før sandblåsing. BILDEGALLERI

Comments

Siste bildet

blogEntryTopper

Vidar på rödqvarnaen 17. Juli 1987. Vi feiret min 20-års dag, og dette er det siste(?) bildet av sykkelen, før jeg og en kompis foretok en total demontering og nedpussing av alle lakkerte deler. En liten katastrofe utløst av ungdommelig overmot og dumskap. Se bildet i full størrelse på Flickr

Comments